Slik finner du vellykkede SaaS-selskaper

Aksjer i SaaS-selskaper blir stadig mer populære blant investorer og har de siste årene steget mer enn de fleste andre typer selskaper. Men de klassiske verdsettelsesmetodene fungerer ikke for slike selskaper og mange forstår ikke hvorfor de prises høyt. “Rule of 40”er en metode for å finne de mest attraktive selskapene.

Metoden er temmelig generell, og sier i utgangspunktet ikke annet enn at et vellykket Software-as-a-Service-selskap bør ha en omsetningsvekst og fortjenestemargin som til sammen er 40% eller mer.

Jo høyere sum, desto mer attraktivt er selskapet. En undersøkelse fra McKinsey viser at det er stor forskjell i hvor høy prising selskapene får. De øverste 25% etter Rule of 40 prises med vesentlig høyere multipler enn gjennomsnittet, og de nederste 25% vesentlig lavere. Ikke uventet, men det viser hvor effektiv denne modellen faktisk er:

Vekst eller lønnsomhet?

Modellen gir ledelsen frihet i hvordan den prioriterer mellom vekst og lønnsomhet, men gir ingen veiledning i den avveiningen.

For tidligfase-selskaper som prioriterer sterk vekst kan situasjonen gjerne være at selskapet har en 60% omsetningsvekst og -20% driftsmargin. Summen av dette blir 40% og selskapet regnes etter denne regelen som attraktivt selv om det går med store underskudd.

Et selskap som beskrevet i avsnittet ovenfor vil være mer attraktivt enn en konkurrent med 20% omsetningsvekst og 10% resultatmargin. Det er det mange som sliter med å forstå, fordi det siste selskapet går med overskudd.

Tanken bak modellen er at sterk vekst gjør det mulig å å ta en sterk markedsposisjon slik at selskapet kan tjene virkelig store penger på lengre sikt. Og at et selskap kan endre prioritering fra vekst til lønnsomhet når det har etablert en tilstrekkelig sterk posisjon i markedet uten at det trenger å påvirke dets attraktivitet.

Sterk kursutvikling

SaaS-selskaper har de siste 5-6 årene utviklet seg langt sterkere enn de fleste andre typer selskaper. Saas Capital har utviklet en indeks som viser hvor sterkt SaaS-selskaper har utviklet seg i forhold til S&P500 og Nasdaq Composite de siste 9 årene:


Det eksisterer flere Saas-indekser. Saas Capitals indeks består kun av B2B-selskaper og utelukker selskaper med lave inntekter. Software Equity Groups indeks har en annen tilnærming, den kan du lese mer om her.

#SaaS #tech #aksje #innovasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på vårt arbeid med gründere

Ved å melde meg på et nyhetsbrev, godtar jeg Marstad Groups retningslinjer for personvern.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler/cookies. Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om vår håndtering av informasjonskapsler og personvern i vår personvernerklæring