Founder’s syndrome

Har du opplevd at en gründer ikke vil ta det neste skrittet for selskapet, og blir en hindring i stedet for en ressurs? Da er det sannsynlig at han eller hun lider av Founder’s syndrome.

De fleste selskaper mislykkes. Noen gjør det raskt mens andre utvikler seg godt før det går galt.

Årsaken til at selskapet mislykkes er veldig ofte ikke selve idéen, men at selskapet ikke greier å gjennomføre den

I mange tilfeller er det kun én person som har idéen og etablerer selskapet. Etterhvert som ting går fremover vil de fleste imidlertid få behov for flere personer – det er da utfordringene kan oppstå.

Hvordan teamet arbeider og fungerer sammen er nemlig svært viktig for hvor stor gjennomføringsevne selskapet har. 

Når gründeren blir en utfordring

I en del selskaper klarer gründerne å utvikle selskapet godt og uten store utfordringer de var uforberedte på. I andre tilfeller blir gründeren etterhvert en stor utfordring. Noen utvikler det som kalles Founder’s syndrome – eller Founderitis.

Gründeren slutter rett og slett å lytte til gode råd og tror i stedet på sine egne sannheter – bevisst eller ubevisst.

Typiske effekter er dårlig planlegging, at gründeren ikke tar til seg innspill fra andre, og dårlige beslutningsprosesser. Motvilje mot å dele makt og gi ansvar til andre er også et kjennetegn. 

Slik kan grunderen ende opp med å bli den største begrensningen for at selskapet skal lykkes. Spesielt i selskaper hvor gründeren har stor makt og innflytelse kan det sette selskapet i en vanskelig situasjon. Og nettopp det er tilfellet i veldig mange tidligfaseselskaper.

Nye muligheter, nye utfordringer

Syndromet oppstår når en gründer ikke klarer å tilpasse seg de nye behov og utfordringer som følge av at selskapet vokser. Han eller hun tviholder da på makten og klarer ikke å slippe til en ny leder i selskapet “sitt”.

Konsekvensen blir at selskapet ikke utvikler seg slik det burde, og sannsynligheten for suksess reduseres betydelig.

Som Mario Morino sier i sin artikkel ‘Walking the Talk: A Founder Discusses Sustainability and Permanence‘:

«Den harde sannheten er at mange organisasjoner vokser utover evnene til grunnleggerne og trenger flere og forskjellige typer lederskap, ferdigheter og bredere eierskap for oppdrag for å lykkes. Denne erkjennelsen – at denne gangen faller den nødvendige endringen på dørstokken din – er et tøft slag for en grunnlegger.»

Dette er trolig den aller største utfordringen et gründerselskap kan møte. Idéen og forretningsmodellen kan være så gode de bare vil; det spiller faktisk ingen rolle dersom selskapet kommer i en situasjon med Founder’s syndrome og ikke greier å løse problemet.

Da er det kroken på døra.

#startups #scaleups #gründer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på vårt arbeid med gründere

Ved å melde meg på et nyhetsbrev, godtar jeg Marstad Groups retningslinjer for personvern.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler/cookies. Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om vår håndtering av informasjonskapsler og personvern i vår personvernerklæring